niedziela, 8 lutego 2015

Domowe POCKY - jak zrobić?

Witajcie!
Dziś pokaże wam jak zrobić domowe japońskie słodycze - POCKY.
Czym są POCKY? 
Pocky są paluszkami polanymi czekoladą. Występują one w różnych smakach i czasem z różnymi dodatkami jak orzechy. Są one dostępne w Polsce na różnych stronkach w internecie i w sushi barach. Pocky mają wiele smaków lecz jedyne jakie widziałam dostępne w Polsce to: czekoladowe, truskawkowe, bananowe, śmietankowe, jagodowe, tiramisu, panda (biała polewa z kawałkami ciemnej czekolady), zielona herbata, mleczna herbata z orzechami. 
pocky.png
Co potrzeba? 
-czekolada milka (smak jaki chcecie) 
-paluszki bez soli albo junior
-wysoka szklanka 
Jak przygotować?
pocky 3.jpg
Kroimy całą czekoladę na wiórki, robiąc z niej kupkę.
Jedną kupkę dzielimy na dwie połówki. 
Jedną z połówek wsypujemy do szklanki. 
Nastawiamy garnek z wodą, gdy woda się zagotuje wsadzamy do niego szklankę z czekoladą i czekamy aż czekolada się rozpuści. 
Wyciągamy szklankę z wody, i wsypujemy do szklanki powoli drugą połówkę ciągle mieszając aby kawałki, które wsypujemy zrobiły się w jedną masę. 
Gdy już to zrobimy szklankę znowu dajemy do ciepłej/gorącej wody ale tylko na 20 sekund mieszając czekoladę. 
Na koniec wystarczy tylko paluszki zamaczać w czekoladzie i poczekać aż zastygnie.  
Za nim czekolada zastygnie można dodać jakieś dodatki jak kawałki owoców, orzechy, posypka, cynamon itp. 
Smacznego! :)
pocky2.png
Ten przepis na pocky jest o wiele tańszy od oryginalnych Pocky. Oryginalnie pocky z pudełeczku jest mało, robiąc sami będzie ich o wiele większa ilość.  ~Gumi 

4 komentarze: