Witajcie!
Dziś pokaże wam jak zrobić domowe japońskie słodycze - POCKY.
Czym są POCKY?
Pocky są paluszkami polanymi czekoladą. Występują one w różnych smakach i czasem z różnymi dodatkami jak orzechy. Są one dostępne w Polsce na różnych stronkach w internecie i w sushi barach. Pocky mają wiele smaków lecz jedyne jakie widziałam dostępne w Polsce to: czekoladowe, truskawkowe, bananowe, śmietankowe, jagodowe, tiramisu, panda (biała polewa z kawałkami ciemnej czekolady), zielona herbata, mleczna herbata z orzechami.
Co potrzeba?
-czekolada milka (smak jaki chcecie)
-paluszki bez soli albo junior
-wysoka szklanka
Jak przygotować?
Kroimy całą czekoladę na wiórki, robiąc z niej kupkę.
Jedną kupkę dzielimy na dwie połówki.
Jedną z połówek wsypujemy do szklanki.
Nastawiamy garnek z wodą, gdy woda się zagotuje wsadzamy do niego szklankę z czekoladą i czekamy aż czekolada się rozpuści.
Wyciągamy szklankę z wody, i wsypujemy do szklanki powoli drugą połówkę ciągle mieszając aby kawałki, które wsypujemy zrobiły się w jedną masę.
Gdy już to zrobimy szklankę znowu dajemy do ciepłej/gorącej wody ale tylko na 20 sekund mieszając czekoladę.
Na koniec wystarczy tylko paluszki zamaczać w czekoladzie i poczekać aż zastygnie.
Za nim czekolada zastygnie można dodać jakieś dodatki jak kawałki owoców, orzechy, posypka, cynamon itp.
Smacznego! :)
Ten przepis na pocky jest o wiele tańszy od oryginalnych Pocky. Oryginalnie pocky z pudełeczku jest mało, robiąc sami będzie ich o wiele większa ilość. ~Gumi
CIEKAWE Z KIM ROBILAS
OdpowiedzUsuńCIEKAWE KTO MIAŁ PRZEPIS
UsuńCIEKAWE ..
UsuńZAGIELAS MNIE
I tak z mojego spożywczaka są najlepsze, BESKIDZKIE RZĄDZO! ┐|▰´・ー・`▰|┌
OdpowiedzUsuń